Fitch, Türkiye ekonomisi için sevindirici artışı duyurdu!

TAKİP ET

Türkiye ekonomisi için son aylarda atılan sağlam adımların peşinden kredi derecelendirme kuruluşlarının notları merakla bekleniyordu. Fitch Rating, yaşanan gelişmeleri olumlu değerlendirerek Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini açıkladı.

Türkiye ekonomisi büyümeye sağlam adımlarla devam ederken, yurt dıı görünümü merakla takip ediliyordu. Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonomi yönetimi önemli adımları peş peşe atarken, beklenen görünüm notları açıklanmaya başladı.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi hakkında son kredi dredecelendirmesi ve görünümünü artırdı.  Fitch, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif" seviyesine çıkardığını açıkladı.

Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte, Haziran 2023’ten beri uygulanan ve para politikasında önden yüklemeli sıkılaşma da dahil politikaların etkinliğini, makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıtılmasının başarıldığı değerlendirmede verilen notlara etkisinin büyük olduğu vurgulandı.

Fitch'in Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle tutarlı olması ve daha düşük cari açık ile daha güçlü likidite tamponları açısından dış kırılganlıkların azalmaya devam etmesi yönündeki beklentisini yansıttığı aktarıldı.

Raporda enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtildi. Enflasyonun 2024’te ortalama yüzde 58 ve yıl sonunda yüzde 40 olacağı tahminine yer verildi.

2024’ün ilk çeyreğinden sonra yurt içi talep ve özel tüketim üzerinde daha güçlü bir etki yaratan sıkı politika karışımının, görece zayıf dış taleple birleştiğinde büyümenin bu sene yüzde 2,8’e yavaşlamasına neden olacağı belirtildi. 2025 beklentisi ise yüzde 3,1 oldu.

Fitch Ratings Türkiye in kredi notu