Merkez Bankası'ndan 2023 Zorunlu Karşılıklar Değişikliği

TAKİP ET

TCMB, 2023 yılı Zorunlu Karşılıklar Tebliği kapsamında yaptığı değişiklikleri Resmi Gazete'nin Mükerrer sayısında yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Zorunlu Karşılıklar ile alakalı tebliğde yapılan 2023 düzenlemeleri Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yürürlüğe girdi.

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SAYI: 2022/30)

MADDE 1- 25/12/2013 tarihli ve 28862 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2013/15)’in 7 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrası ve altıncı fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Zorunlu karşılığa tabi Türk lirası kalemler için tesis edilecek Türk lirası zorunlu karşılık tutarı 6 ncı maddede öngörülen oranlar kullanılarak hesaplanır. Yükümlülükler için tesis edilecek Türk lirası zorunlu karşılık tutarından yurt dışı şubelerin yurt dışında tesis etmeleri gereken Türk lirası zorunlu karşılık tutarı indirilebilir. Türk lirası zorunlu karşılıklar, Merkez Bankası nezdinde açılan hesaplarda nakden, yükümlülükler için ortalama olarak ve varlıklar için bloke olarak tesis edilir.”

“(7) Yabancı para yükümlülükler için tesis edilen döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tutarları 5 inci maddenin dördüncü fıkrasında yer alan kur ve fiyatlar esas alınarak hesaplanır.”

MADDE 2- Aynı Tebliğin 10/B maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Bu Tebliğin 1 inci maddesi 23/6/2023 tarihinde, 2 nci maddesi 23/12/2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 3 üncü ve 4 üncü maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.