S&P den Türkiye güncellemesi

TAKİP ET

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin kredi görünümünü uzun bir aranın ardından güncellediğini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye ekonomisi hakkında görüşlerini açıklamaya devam ediyor. Uzun bir aranın sonrasında Türkiye'nin kredi görünümünü iyileştiren Fitch'in hemen ardından bu kez S&P de Türkiye'nin not görünümünü güncelledi.

Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etti ancak kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Bu değişiklikte, siyasi belirsizliğin azalması ve yeni ekibin Türkiye ekonomisini dış borçla finanse edilen tüketimden uzaklaştırarak daha dengeli dış ve mali hesaplara, daha kabul edilebilir enflasyon seviyelerine doğru yeniden dengelemesinin etkili olduğu belirtildi.

Ayrıca, para ve finans sektörü politikalarının daha etkin ve bağımsız hale geldiği, Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net rezervlerinin güçlenmesi durumunda görünümünün pozitife çekilebileceği ifade edildi. S&P ayrıca, 2023 yılında faiz artışlarının temkinli bir şekilde devam etmesini beklediğini belirtti.

Ekonomik büyüme tahminlerine gelince, S&P'nin açıklamasına göre Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor.

S&P, son olarak Mart ayında Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etmiş ve not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmişti. Diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise 8 Eylül'de not görünümünü yükseltmiş ve bu değişikliği, "daha geleneksel politika karışımına dönüşü" yansıttığı şeklinde açıklamıştı.

Fitch, 3 banka için kredi notlarını duyurdu